Useful tips

Wat is de formule van een trapezium?

Wat is de formule van een trapezium?

De oppervlakte van een trapezium kun je als volgt berekenen: Oppervlakte trapezium=12· som evenwijdige zijden· bijbehorende hoogte. Bijvoorbeeld in de afbeelding: Oppervlakte ABCD=12·(AB+CD)·h.

Wat is de formule voor de omtrek van een parallellogram?

Mocht je de formules niet goed kennen, hieronder vind je een overzicht:

Benaming Formule omtrek Formule oppervlakte
Driehoek O = som van de zijden S = b x h 2
Trapezium O = som van de zijden S = ( B+b) x h 2
Parallellogram O = 2 x (b + s) S = b x h
Ruit O = 4 x z S = D x d 2

Hoe bereken je de omtrek uit?

Meet de lengte. Meet de breedte. Omtrek = twee keer lengte plus twee keer breedte. Voorbeeld: de omtrek van een grasveld van 12 m lang en 5 m breed = (2×12 + 2×5) = 34 m.

Hoe bereken je de inhoud van een trapezium?

Een trapezium wordt gedefinieerd als een vierhoek met twee parallelle zijden. Zoals bij elke veelhoek moet je alle vier de zijden bij elkaar optellen om de omtrek van een trapezium (of ook wel trapezoïde) te vinden.

Is een vierkant ook een trapezium?

Een figuur kan dus meerdere dingen tegelijk zijn. Zo is een vierkant ook altijd een rechthoek, trapezium, parallellogram, ruit en vlieger.

Wat is een trapezium?

Trapezium (Een) is een vierhoek, waarvan twee zijden evenwijdig, maar ongelijk van lengte zijn. Zijn inhoud is gelijk aan de halve som der evenwijdige zijden, vermenigvuldigd met de hoogte.

Hoe bereken je de oppervlakte en omtrek van een parallellogram?

We noemen dit figuur een parallellogram. Om de oppervlakte te bepalen, gaan we het groene gedeelte verplaatsen. Nu hebben we een rechthoek en daarvan weet je hoe je de oppervlakte uit moet rekenen: oppervlakte = lengte x breedte. Bij een parallellogram spreken we over ‘basis’ en ‘hoogte’, net als bij een driehoek.

Wat is de omtrek van 40m2?

De formule voor het berekenen van de omtrek van een rechthoek of een vierkant is relatief eenvoudig. Je neemt de lengte en de breedte van het stuk land of voorwerp en de som daarvan doe je keer 2.

Wat is een heel omtrek getal?

Je berekent de omtrek van een figuur door alle zijden bij elkaar op te tellen.

Hoe bereken je de inhoud van een bol?

De formule voor de inhoud van een bol is V = 4/3 πr³.

Is het vierkant of vierhoek?

Een vierkant is een vierhoek met vier gelijke zijden en vier gelijke hoeken. Bij een vierkant snijden de diagonalen elkaar middendoor en staan ze loodrecht op elkaar. De diagonalen zijn even lang. Er zijn twee paar evenwijdige lijnen.