Recommendations

Wat is de decubitus?

Wat is de decubitus?

Decubitus ontstaat door langdurige druk op dezelfde plaats. Door deze druk beschadigt de huid en het onderliggende weefsel. Dit kan leiden tot roodheid van de huid, een milde vorm van decubitus, of zelfs tot diepe wonden bij zeer ernstige decubitus. We noemen decubitus ook wel doorliggen of een drukplek.

Wat te doen bij decubitus graad 1?

Graad 1: Geen extra huidmaatregelen naast de intensivering van de preventieve maatregelen. Nadrukkelijk aandacht voor drukontlasting en wisselhouding. Graad 2: Lokale applicatie van Zinkolie FNA of Zinkoxide 20% in Unguentum leniens FN (blaardak niet intact).

Kunnen doorligwonden genezen?

Dood weefsel in en rond de wonde kan de genezing belemmeren en wordt daarom weggesneden. Dit noemt men ‘debrideren’ van de wonde. Debrideren kan chirurgisch gebeuren of met speciale enzymebevattende zalven die het dode weefsel verteren.

Hoe kan je decubitus voorkomen?

Hoe kunt u zelf doorliggen voorkomen?

  1. Wisselhouding in bed. Als u veel in bed ligt probeer dan elke 4 uur van houding te veranderen.
  2. Voorkomen van schuiven in bed. Een manier van liggen op de rug is de zogenoemde ‘semi-fowler’ houding.
  3. Wisselhouding in de stoel.
  4. Voeding.
  5. Huidverzorging.

Hoe kun je decubitus krijgen?

Decubitus ontstaat door druk op de huid. Gewoonlijk veranderen we bij liggen of zitten regelmatig van houding zodat hetzelfde stuk huid nooit lang bekneld raakt. Dat doen we ongemerkt, ook in onze slaap. Maar als u bij liggen of zitten moeilijk zelf van houding kunt veranderen, dan raakt de huid te lang bekneld.

Welke stadiums zijn er bij decubitus?

Decubitus (doorligwonden) behandelen

  • Categorie 1: niet-wegdrukbare roodheid.
  • Categorie 2: verlies van een deel van de huidlaag of blaar.
  • Categorie 3: verlies van een volledige huidlaag.
  • Categorie 4: verlies van een volledige weefsellaag.