Trending

Wat is een koortsaanval?

Wat is een koortsaanval?

Koortsaanvallen zijn plotselinge stijgingen van je koorts. Bij koorts ontstaat een verhoging van je lichaamstemperatuur die vaak gepaard gaat met een gevoel van algemene malaise.

Hoe weten dat je koorts hebt zonder thermometer?

Naast een verhoogde temperatuur kun je koorts vaak herkennen aan deze symptomen:

 • zweten.
 • gloeiende wangen en een warm voorhoofd.
 • koude rillingen en koude voeten.
 • hoofdpijn.
 • spierpijn.
 • vermoeidheid.
 • misselijkheid en verminderde eetlust.
 • een onwel gevoel.

Wat is Klapperkoorts?

Een koude rilling werd gedefinieerd als het onwillekeurig rillen van de spieren en klappertanden, gedurende tenminste enkele minuten, gevolgd door een stijging van de lichaamstemperatuur (‘klapperkoorts’).

Wat te doen bij Ondertemp?

Bel de huisarts bij een of meer van de volgende signalen:

 1. Je kind is niet alert en maakt een suffige indruk.
 2. Je kind drinkt slecht of spuugt veel. Een groot gevaar is dat je kind uitdroogt.
 3. Je kind maakt echt een zieke indruk en kreunt of krijgt vlekjes.

Is 39 graden koorts gevaarlijk?

Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.

Heb je koorts bij 38 graden?

U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.

Wat is er als je temperatuur te laag is?

Hypothermie wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur van 35 °c of lager. Milde hypothermie (een lichaamstemperatuur tussen 32 °c en 35 °c) wordt gekenmerkt door neurologische, cardiovasculaire, hematologische, respiratoire, metabole, renale en gastro-intestinale symptomen.

Waarom krijg je koude koorts?

Koorts is een manier van ons lichaam om ziektekiemen te bestrijden. Tijdens deze opwarming kun je last krijgen van rillingen van de kou, afgewisseld met warmte en zweetaanvallen. De rillingen zorgen ervoor dat de temperatuur snel stijgt. Je lichaam is nog niet op de temperatuur waar het wil zijn, en dus voel je kou.

Wat is de koude koorts?

Koorts wordt ook wel ‘koude koorts’ genoemd omdat je koud aan kan voelen en je last kan hebben van rillingen. ‘Koude koorts’ is slechts een andere benaming waarmee hetzelfde wordt bedoeld als ‘koorts’.